Blog

Communicatietaal bij internationaal zakendoen

Offerte

Communicatie in het bedrijfsleven

De taal waarin je met je internationale contacten communiceert heeft heel veel invloed op hoe de communicatie verloopt. Bijna iedereen voelt zich het meest zeker als je in je moedertaal communiceert, want dat is de taal waarin je je gedachten en ideeën het meest exact onder woorden kunt brengen. Het is dus belangrijk in te schatten wanneer je zelf genoeg taalkennis hebt om met je internationale partner te communiceren of dat het verstandig is een professioneel vertaalbureau in te schakelen of een zakelijke taalcursus te volgen.

Verkleinen miscommunicatie?

Het liefst spreek je dus ook je eigen taal als je met mensen uit andere landen communiceert. Als dat niet mogelijk is, en dat komt bij ons Nederlanders nogal snel voor, dan kiezen de meeste mensen voor de tweede taal die zij goed beheersen. Vaak is dit het Engels. Een aanname die wij mensen vaak maken, is dat wij denken dat de kans op miscommunicatie kleiner wordt als je je exact en genuanceerd kunt uitdrukken in deze tweede taal. Helaas werkt het in de praktijk niet zo. Communicatie gaat per definitie om meer dan één persoon. Je hebt dus nooit zelf het hele communicatieproces onder controle. Eigenlijk is het zelfs de ontvanger van het bericht (diegene aan de ontvangende kant van de communicatie) die uiteindelijk het succes van de communicatie bepaalt. Als je gesprekspartner je niet (goed) begrijpt, dan begrijpt hij je niet. Zo simpel is het!

Bepalen communicatietaal

Het is daarom van groot belang zorgvuldig de communicatietaal te bepalen en waar nodig professionele vertalers in te schakelen. Het is vaak een goede keuze om te spreken in de taal van de zakenpartner, vooral als het erg belangrijk is dat wat je te zeggen hebt goed begrepen wordt. Waarom is het soms effectiever om een andere taal dan Nederlands of Engels te kiezen? Dit geldt natuurlijk alleen als je gesprekspartner het (Nederlands of) Engels een stuk slechter beheerst dan jij zelf.

Dit zijn enkele redenen:

Interlect, uw taalspecialist

Kortom; de taalkeuze heeft een grote invloed op internationaal zakendoen. Twijfelt u over uw eigen taalcapaciteiten schakel dan een professioneel vertaalbureau in. Naast het vertalen van documenten kunnen wij u ook helpen met het verzorgen van tolkdiensten. Doet u met enige regelmaat internationaal zaken dan is het volgen van een zakelijke taalcursus op maat een oplossing indien uw taalniveau verbetering nodig heeft.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.