Blog

Tips voor zaken doen in Canada

Offerte

Kleine stappen leiden ook tot je doel

Om Nederlandse ondernemers een stapje vooruit te helpen in het realiseren van internationale dromen hebben we een uitgebreid selectie van landen blogs met tips over hoe om te gaan met taal- en cultuurverschillen.

Introductie

Op 30 oktober 2016 is de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) tussen de EU en Canada ondertekend. Canada is een mooi en goed land om zaken te doen. Canada werd onlangs door het gerenommeerde zakenblad Forbes nog uitgeroepen tot het beste land van de G20 om zaken mee te doen. Nederland is de op een na grootste investeerder in Canada, terwijl Canada de op zes na groots te investeerder in Nederland is. Dit komt onder andere door het stabiele karakter van het zakelijke klimaat en de innovatie staat hier hoog op de agenda. In dienst gaan bij een Canadees bedrijf biedt ook zeer goede toekomstperspectieven.

Omgangsvormen

In principe neemt men een formele houding aan in het zakenleven. Toch is het gebruikelijk om elkaar met de voornaam aan te spreken. Wanneer u een visitekaartje krijgt, zult u dan ook vaak zien dat de voornaam hierop vermeld staat. Gebruik deze dus ook gerust. Een stevige handdruk wordt gewaardeerd en ook direct oogcontact is belangrijk als je zaken doet in Canada.

Verschillen tussen Canada en Amerika

Canadezen hebben een groot gevoel voor humor over hun relatie met hun Amerikaanse buren. Een Canadees is minder direct dan een Amerikaan. Hij zal minder snel het initiatief nemen om een besproken zaak af te ronden.

Bedrijfscultuur

Neem de tijd om u goed in te lezen voordat u een ontmoeting heeft met potentiële Canadese partners. In Canada doet met het liefst zaken in de ochtenduren. Stel gerust veel vragen. De mensen zullen uw inspanningen waarderen en zij zullen u graag helpen het land beter te leren kennen. In het algemeen is men, net als de Amerikanen, vrij direct. Men komt snel “tot he point”. Ook de mening van anderen is belangrijk. Daarbij maakt het niet uit of de rang in de organisatie hoog of laag is. Als alle feiten bekend zijn en onderbouwd worden er beslissingen genomen.

Zakelijke ontmoetingen

In Canada is men erg punctueel. Zorg ervoor dat u voor een vergadering of bijeenkomst tot 15 minuten te vroeg bent. Uw visitekaartje moet in het Engels én Frans zijn. Nodig uw potentiele zakenpartners uit voor een lunch. De lunch is voor de Canadezen het perfecte moment om zaken te doen. Deze is vaak kort en zonder alcohol. Begin pas met eten als iedereen iets heeft opgediend gekregen.

Relatiegeschenk

Een klein relatiegeschenk wordt op prijs gesteld. Mocht je een bloemetje mee willen brengen voor de gastheer/vrouw neem dan geen lelies mee. Deze worden geassocieerd met begrafenissen. Rode rozen is ook geen goede keus, dat is meer voor romantische aangelegenheden. Wordt u uitgenodigd voor ‘drinks’, dan is het beter deze uitnodiging te accepteren. Het wordt als onbeleefd ervaren als de uitnodiging wordt weigert.

Frans of Engels

Frans is de moedertaal van 24% van de bevolking, het Engels van 63% van de bevolking. In 1969 besliste de Canadese federale regering op aandrang van de Franstaligen uit Québec om heel Canada officieel tweetalig te maken. Frans is de officiële taal in Québec, maar in de rest van Canada overheerst de Engelse taal. Het regeringscentrum Ottawa is tweetalig, want alle ambtenaren moeten zowel het Frans als het Engels beheersen. Alle officiële overheidsdocumenten op nationaal niveau zijn zowel in het Engels als in het Frans geschreven.

Taaltraining

Wennen aan de Canadese werkgewoonten en zakelijke etiquette kan moeilijk zijn. Het volgen van een cross-culturele bewustzijn trainingsprogramma kan u en uw team helpen om een beter begrip te krijgen van de (Canadese) bedrijfscultuur en daarmee uw succes dus te verbeteren. Naast deze training is een goede beheersing van de Franse en Engelse taal dus aan te raden. Interlect verzorgt op maat gemaakt zakelijke taaltrainingen Engels en Frans. Neem voor meer informatie of beide trainingen contact met ons op

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.