Blog

Tips voor zaken doen in Singapore

Offerte

Vooraf een goede voorbereiding kan achteraf een hoop tijd en geld schelen

Om Nederlandse ondernemers een stapje vooruit te helpen in het realiseren van internationale dromen hebben we een uitgebreid selectie van landen blogs met tips over hoe om te gaan met taal- en cultuurverschillen.

Introductie

Om met Singapore zaken te willen doen zult u zich goed moeten verdiepen in de markt. Als u wilt ondernemen vereist dit een grondige voorbereiding en een goed plan. Ambassades en consulaten kunnen u helpen bij het vinden van geïnteresseerde buitenlandse zakenpartners. Een andere mogelijkheid is het bezoeken van evenementen en vakbeurzen. Singapore heeft veel gespecialiseerde vakbladen. Er vinden veel beurzen plaats die u kunt gebruiken om uw producten of diensten te promoten.

De concurrentie in Singapore is groot dus uw kopers verwachten een goede service. Nederland heeft een goede naam in Singapore en met de juiste papieren is het niet moeilijk voor Nederlandse bedrijven om binnen te komen bij Singaporese klanten.

Taal

Het Engels is de handelstaal. Daarnaast wordt er Chinees (Mandarijn), Maleis en Tamil gesproken.

Omgangsvormen

Draag zeker gepaste kleding, een das is niet noodzakelijk. Omdat Singapore een tropisch klimaat heeft is het gebruikelijk dat u zich business casual kleedt. Dat wil zeggen een overhemd (eventueel met korte mouwen) en een nette broek. Voor afspraken met officiële of hoogstaande bezoeken is het gebruikelijk een zomers kostuum te dragen. Qua omgangsvormen zitten de Singaporezen echter behoorlijk op één lijn. Zo raak je iemand nooit aan, spreek je altijd op rustige, ingehouden toon en maak je zeker geen complimenten over hoe leuk de kinderen zijn, want dat zou ongeluk brengen.

Onderhandelingen

De cultuur van het zakendoen is erg direct en zakelijk. Kom op tijd! Zaken worden op kantoor afgehandeld en zakendiners zijn geen gewoonte. Persoonlijk contact is erg belangrijk, vooral als u zaken wilt doen met de overheid en grote bedrijven. Mocht u een geschikte zakenpartner hebben gevonden, investeer dan in deze relatie door het persoonlijk contact op te bouwen. Veel Singalese zakenmensen spreken behoorlijk tot zeer goed Engels. Visitekaartjes worden met twee handen gegeven en met de tekst naar uw gesprekspartner toe.

Contracten en afspraken

Singaporese bedrijven zijn hiërarchisch georganiseerd wat inhoudt dat uw gesprekspartner zijn onderhandelingsresultaat moet verantwoorden bij zijn baas. De baas bepaalt hoe het moet dus als uw presentatie niet goed is, betekent dat ook gezichtsverlies voor uw gesprekspartner. Voor iedere zijn cent gestreden en contracten kunnen lang en gedetailleerd zijn. Ze worden dan ook strikt nageleefd.

Geschenken

Geschenken dienen als blijk van waardering. Niet de geldwaarde is belangrijk maar de symbolische waarde. Vermijd dus dure cadeaus. Verpak uw geschenken in de 'lucky colours' goud en rood. Vermijd de kleuren wit, zwart en donkerblauw.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.